• Image 03
  • Image 04
  • Image 02
  • Image 05
  • Image 05
  • Image 05
  • Image 05
  • Image 01

Column

Veel tekst op een webpagina is eigenlijk not done. Maar toch geloven we dat goede tekst altijd zijn weg vindt. Maximaal 800 woorden. Meer zijn het niet. Column geschreven met als rode draad fietsen, sporten. Voor fietsreizigers, wielrenners, mountainbikers. Voor iedereen die uren op het zadel zit en wellicht dezelfde gedachtenspinsels heeft als de schrijver. Veel leesplezier. 
Deze columns zijn verschenen in het tijdschrift Bike and Trekking.

Even de ballen bij elkaar rapen

‘Kerel! Niks niet gas terug nemen! Wat jij nodig hebt is wat positieve energie!!!! Geen gemekker, gewoon even die ballen bij elkaar rapen en gaan! Oké het voelt even zwaar, nou dat is maar goed ook want kennelijk is je lichaam ergens mee bezig en heb jij t door! Energie er in, draai dat ene heerlijke nummer weer eens, spring op de fiets, kus je vrouw en ren ‘s avonds nog even een stuk! Geniet er van en bedenk waarom je dit doet, wat je fijn vind, waarom je t fijn vind! Jij kan hier antwoord op geven en laat het je motiveren! 
Zelfmedelijden hebben helpt niet, nokken en gasgeven! Jij kan het!!! 
En anders kom je nu hierheen en sleep ik je vooruit! 
Je kan t kerel! Koppie op!’

Terwijl ik op facebook de reactie van wereldfietser Rick Creemers lees kan ik een lach niet onderdrukken. De helft van mijn leeftijd met dubbel hoeveelheid energie. Niks geen uitgebalanceerd, goed overwogen, politiek correct verhaal maar gewoon een verhaal in de trant van ‘niet zeiken maar poetsen’. 
In de winter loop ik drie marathons en met daarnaast een drukke baan is het soms schipperen met de energie. En af en toe gaat teveel energie in het werk zitten en dat vreet aan de sportieve prestaties. Waar menigeen met een verhaal komt van ‘doe het even rustig aan’ of ‘even gas terug nemen’, gaat Rick vol in de aanval en legt feilloos bloot waarom ik elke avond op mijn fietsje stap of mijn renschoenen aantrek.

Bezoek zijn facebook pagina maar eens of zijn eigen site. Jonge vent met een verschrikkelijke hoeveelheid energie waarvoor alles nieuw, prachtig en uitdagend is. Heerlijk, ontwapenend.
Hij herinnert mij eraan toen Lisette en ik voor de eerste keer in Pakistan rond fietsten. Twee jonge blonde Nederlanders in een streng Islamitisch land waar alles anders is. We zouden ons bedreigt kunnen voelen of in ieder geval stevig van slag. Maar het enige gevoel wat ik mij kan herinneren is een enorme boost aan energie om al die verschillende culturen en mensen te ontmoeten. Voor we het wisten voerden we lange gesprekken met mannen met lange baarden en vreemde hoofddeksels. Voor we het wisten zaten we aan de thee en later aan het diner en praten honderd uit over de verschillen tussen onze culturen. En hoe meer we in gesprek kwamen hoe meer we erachter kwamen dat er helemaal niet zoveel verschillen zijn. Onder die baarden, die lange gewaden, die hoofddoekjes bleken hele vriendelijke, grappige, vervelende, leuke, arrogante, open mensen te zitten. 
Achteraf bekeken konden we dat alleen maar zien omdat we open op de fiets over de wereld reisden. Kwetsbaar, dat zeker, maar daardoor ook ontwapenend voor veel mensen die we hebben ontmoet.

Rick is nu aan zijn reis begonnen. Volgens de laatste berichten is hij net Azerbeidzjan uit gefietst. Stuiterbal over de wereld. Elke foto een lachend gezicht. Veel ontmoetingen met allemaal verschillende mensen. Wat Rick nu doet is de wereld een stukje beter maken. Simpel, door er te zijn en in gesprek te raken met mensen met andere achtergronden, andere culturen, andere geloven. Ik ben ervan overtuigt dat dat ons mensen dichterbij brengt en dat kan de mensheid goed gebruiken. Rick heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik zo mijn schoenen weer aantrek en vol gas langs de molens van Kinderdijk ren. Raap mijn ballen bij elkaar, mekker niet meer en geef gas erop. 


Goede reis RickWebsite Rick Creemers is: www.thecyclingdutchman.com/