Fototip Marco Meijerink, Cambodja

TechnoTip 10

wees niet onzeker bij het fotograferen van mensen. Mensen voelen dat en worden dat zelf dan ook. Schiet vrij en onbevangen. Maak je vooraf en achteraf druk over de techniek. Niet tijdens het maken van de opnames. Heb dan vooral plezier.

FotoTip 10

Mensen fotograferen

Mensen fotografeer je niet, met mensen maak je contact. En dat laatste is de ingang voor een mooie foto.

Om contact te maken met mensen moet je communiceren. Oftewel: laat je camera even in je tas liggen en kijk of het je lukt om gewoon een praatje te maken met mensen. Kijk hoe ze op je reageren. Pas je houding aan totdat je voelt dat je geaccepteerd wordt en dat mensen het prettig vinden om in je gezelschap te verkeren. Waneer dat lukt ben je klaar voor de volgende stap, het maken van het portret. Ook als je eenmaal de camera in je hand hebt blijft het noodzakelijk dat je met de mensen praat. Minutenlang priegelen aan knopjes en je druk maken over instellingen is uit den boze. Dat moet je vooraf hebben gedaan. Bij deze foto komen veel communicatietechnieken en veel fototechnieken samen. Een moeder met haar zoontje in een donkere hete hut met loslopende honden. Vooraf had ik in een ander donker hutje mijn camera al ingesteld. Dat kon ik doen omdat daar het licht ongeveer hetzelfde was. Voor de techneuten onder ons: ISO op 800, sluitertijd op 1/30, diafragma op 4. Tijdens de ontmoeting zorgde ik ervoor dat ik zelf in de donkere hoek ging zitten zodat het invallende licht rechts, op het gezicht van de moeder en het jongetje viel. Om de foto echt goed te maken heb ik de lens gericht op het gezicht van de moeder, daarvan het licht gemeten en met die meeting de foto gemaakt.

Na het maken van de foto loop ik nooit gelijk weg. Het maken van de foto was immers niet het doel. Het doel was de ontmoeting. Een mooie plaat is een bonus. .