Wielrennen Mallorca

TechnoTip 28

Wanneer je met een simpele foto uitrusting op pad gaat moet je het vooral hebben van de compositie en contrasten die je in het landschap aantreft. Hou het simpel. Ga op zoek naar mooie lijnen en contrasterende vlakken.

FotoTip 28

Compactcamera

Wielrennen op Mallorca. Vaste prik voor ons in het voorjaar. Heerlijk klimaat, heerlijke bergen en heerlijk eten. Combineer dat met het feit dat Mallorca rond mei vergeven is van de wielrenners en het mag duidelijk zijn dat Mallorca the place to be is voor fietsers die zich willen voorbereiden voor het fietsseizoen. Groot nadeel van een racefiets is het niet kunnen meenemen van grote zoomlenzen, enorme flitsers, loodzware camera’s, laat staan een arsenaal aan lenzen waar elke professionele fotograaf graag op terug valt bij gebrek aan inspiratie. Ik moet het dus doen met een camerabody en een pancakelens van 40 mm. Voor de niet kenners, gewoon een kleine camera. En daar moet het mee gebeuren. Meer heb ik niet bij me.

En natuurlijk kan het daar ook gewoon mee. Je moet alleen een beetje oppassen met wat je wel en niet kunt fotograferen. Lekker inzoomen op de fietser die honderden meters verderop de bergwand op kruipt kan natuurlijk niet. Maar lekker dicht op je onderwerp kruipen kan weer wel. En met die beperking, zo u wilt uitdaging, is deze foto gemaakt.

Iedereen die met een compact camera heeft geprobeerd om zijn medefietsers op de foto te zetten kent het probleem wel. Veel landschap en een fietser die of niet uit het beeld verdwijnt of er bewogen in is vastgelegd. Dat is heel simpel op te lossen. Gewoon ervoor zorgen dat ze niet snel kunnen fietsen door je vrienden te dwingen bergop te rijden. Wedden dat dat langzamer gaat? En omdat het langzamer gaat, heb je alle tijd om vlak voor hen de foto te maken. Bij deze foto heb ik ervoor gekozen om recht voor de fietser te staan. Natuurlijk moet je je vrienden hierin even vertrouwen maar het grote voordeel is dat er in deze positie minder beweging is en de foto dus scherper wordt. En het tweede voordeel is dat de kijker ook nog kan zien wat de berg met de fietser doet. En een big smile is dan natuurlijk een bonus.

Let wel een beetje op het contrast. Als de fietser bijvoorbeeld een zwart shirt aan zou hebben dan steekt dat veel te weinig af tegen de achtergrond. Je zou er dan voor kunnen kiezen om als achtergrond de lucht te nemen waartegen zwart lekker afsteekt. Hier had de fietser een wit shirt, wat natuurlijk heerlijk contrasteert met de donkere bergwand. Kortom: gebruik wat je hebt en focus niet op wat je niet hebt.