Fototip Marco Meijerink, Zwitser Alpen Matterhorn

TechnoTip 5

Gebruik de flitser op compactcamera’s niet om grote donkere ruimtes mee te fotograferen. Daarvoor is de flitser veel te zwak. Gebruik het vooral om voorwerpen die dichtbij staan goed uit te lichten.

FotoTip 5

Dubbel licht

Daar sta je dan. Met het tandradbaantje naar boven gegaan zoals zo velen “downhillers” met dit verschil dat je collega’s ervaren afdalers zijn en jij net die ochtend uit het vlakke Nederland bent komen rijden. Met meer moed dan techniek stort je je op de eerste puinhelling naar beneden. Gaan, gaan, gaan. Meer glijdend en vallend dan een gecontroleerde afdaling maar de adrenaline is er niet minder om. Naar beneden storten is nog nooit zo leuk geweest. Uit je ooghoeken iedere keer die berg. De befaamde Matterhorn. Het symbool van Zwitserland. Ooit al eens beklommen maar nu zien we de berg van een heel andere hoek. In mijn lichaam giert het enthousiasme. Dit is mooi! Dit moet op de foto!

Omdat “downhillen” nou eenmaal niet gaat met een complete professionele foto-uitrusting moet het dit keer maar met een goedkoopcompact cameraatje. In mijn workshops vertel ik altijd dat het niet de camera is die de fotograaf maakt maar ik moet eerlijk bekennen dat het een beetje “kaal” voelt om met een klein “sigarettenpakje” een mooie plaat te schieten. Eerst maar even kijken naar de compositie. Wat is mijn onderwerp? Dat moet het fietsen in (?)de bergen zijn. Wat moet op de foto? Een fiets en een berg. Onderwerpen vinden blijkt ook nu weer verrassend simpel te zijn. Maar ik wil ook wel een beetje een stoere compositie. Tenslotte moet het thuisfront ook weten hoe mooi het was om hier te fietsen. Ik kies ervoor om de fiets lekker groot op de foto te zetten en de Matterhorn daar rechts van. Zo gaat het oog van de fiets naar de berg en is er voldoende spanning in de foto. Dan het licht. Dat is een lastige. Ik heb tegenlicht. Oftewel: de zon schijnt mij recht in de ogen. Het gevolg zou zijn dat de fiets een donker vlak wordt als ik de berg goed op de foto wil hebben. Gelukkig heeft mijn compactcamera een ingebouwde flitser. Hoewel dit soort flitsers bijzonder zwak is, zijn ze zeer geschikt als “invulflits”. Op de camera is daar zelfs een apart programma voor. Even de juiste keuze maken en klikken maar. De fiets wordt nu mooi belicht door de flitser en de berg door de zon. En zo maak ik eigenlijk gebruik van twee lichtbronnen.

Camera weer in mijn achterzakje. Mijn voeten klikken in de pedalen en voordat ik het weet val ik weer de volgende puinhelling af. Gaaaaaaaannnn.