!Fotografie

Avonturier en fotograaf Marco Meijerink trok door meer dan 86 landen. Zijn beelden worden gepubliceerd in de internationale media. Regelmatig is hij te horen op de radio en te zien op televisie en geeft hij vele lezingen over zijn avonturen.


reisfotografie ! expeditiefotografie ! documentairefotografie !

 

 

Cambodja, de parel

‘Doen we het of doen we het niet? Steken we de grens over, wagen we het erop of laten we het links liggen?’ Zo stonden we 15 jaar geleden aan de grens van Thailand naar Cambodja. Als een dichte gesloten parel lag dit land ingeklemd tussen de grootmachten Thailand en Vietnam. In het land heerste een burgeroorlog met alle gebruikelijke verschrikkingen. Nu, jaren later, is het land min of meer tot rust gekomen en begint langzaam maar zeker de parel haar glans terug te krijgen.
 
De hoofdstad Phnom Penh is naar maatstaven van andere Aziatische steden als Bang Kok of Singapore, een groot dorp. Natuurlijk, het is er lekker “Aziatisch druk”. Op straat wordt gehandeld, overal zijn kleine winkeltjes en het verkeer van auto’s, brommertjes en fietsers rijdt kriskras door elkaar heen, maar het tempo waarin dit gebeurt is laag. Men tuft elkaar eerder voorbij dan dat dit gebeurt met een ongelofelijke snelheid. En dat is als fietser wel prettig. Gewoon je hand uitsteken en geheel tegen het verkeer in langzaam uitwaaien naar links of rechts, is de gewoonste zaak van de wereld. En als je daarin meegaat blijkt het fietsen in het ogenschijnlijke chaotische verkeer prima te lukken. Vanaf de hoofdstad nemen we de boot naar Siem Reab waar onze fietstocht begint.
 
De tempels van Angkhor Wat in de buurt van Siem Reab zijn wereldberoemd en niet zonder reden. Hier hebben meer dan een miljoen mensen gewoond en het Boeddhistische rijk bevatte gebieden van Myanmar tot Vietnam. De tempels staan nu op de lijst van Unesco en vele duizenden toeristen bezoeken dagelijks dit complex. Met onze fietsen rijden we langs de soms vervallen ruïnes. Tempels die niet meer worden gebruikt lijken de geest te zijn verloren. Maar in één hoekje van Angkhor Wat zitten een paar oude vrouwen gebogen voor een beeld van Boeddha. In hun handen rokende wierstokjes, mompelende gebeden stijgen op in de hoge ruimte. We zitten en we kijken. De tempel komt tot leven.